Zawartość osocza w witaminie B6 i jej związek z metabolizmem witaminy B6 w wątrobie.

Zawartość witaminy B6 w osoczu zależy między innymi od podaży pokarmu i interkonwersji metabolicznej. Badanie to bada wpływ suplementacji pirydoksyny na zawartość osoczu w witaminie B6 i kwasie pirydoksynowym u człowieka oraz przemianę metaboliczną i uwalnianie związków B6 w wyizolowanych hepatocytach szczurzych. Sześć zdrowych ludzi otrzymało 100 mg pirydoksyny-HCl / d doustnie przez 1-3 tygodnie. Przed suplementacją pirydoksyną, średni całkowity poziom witaminy B6 w osoczu wynosił 114 +/- 9 nM; a pirydoksal-P, pirydoksamina-P, pirydoksal, pirydoksyna i pirydoksamina stanowiły odpowiednio 54, 3, 11, 27 i 5%. Poziom kwasu pirydoksycznego w osoczu wynosił 40 +/- 7 nM. Tak więc pirydoksal-P jest głównym witamerem B6 w osoczu. Podczas suplementacji pirydoksyną średnie poziomy witamin B6 i kwasu pirydoksynowego w osoczu wzrosły odpowiednio do 655 +/- 122 i 222 +/- 55 nM. Zawartość pirydoksalu-P i kwasu pirydoksynowego w osoczu wzrosła 6-7-krotnie, a pirydoksalu 12-krotnie, ale poziom pirydoksyny nie wzrósł. Izolowane hepatocyty, g / 15 ml, inkubowano przez 2 godziny z 3,33 mikroM [14C] pirydoksyny (6 mikroCi / mumol). W czasie zero komórki zawierały około 35 nmol pirydoksalu-P i 25 nmol pirydoksaminy-P. Po 2 godzinach inkubacji zawartość komórek pirydoksalu-P i pirydoksaminy-P nie zmieniła się znacząco, ale medium zawierało 5,9 nmola pirydoksalu-P, 0,3 nmola pirydoksaminy-P, 7,2 nmola pirydoksalu, 26,6 nmolopirydoksyny, 0,3 nmola pirydoksaminy, i 7,5 nmol kwasu pirydoksynowego. Podczas gdy specyficzna radioaktywność pirydoksalu-P, pirydoksalu i kwasu pirydoksynowego w środowisku zbliżonym do pirydoksyny [14C], specyficzna radioaktywność komórkowej pirydoksalu-P i pirydoksaminy-P wynosiła tylko 20% aktywności pirydoksyny. Tak więc, nowo syntetyzowany pirydoksal-P nie może być swobodnie wymieniany z endogennym pirydoksalem-P, ale jest preferencyjnie uwalniany lub rozkładany do pirydoksalu i kwasu pirydoksynowego. Te ostatnie związki B6 są również uwalniane. Te wyniki sugerują, że doustnie spożyta pirydoksyna jest szybko metabolizowana w wątrobie, a jej produkty są uwalniane do krążenia w postaci pirydoksalu-P, pirydoksalu i kwasu pirydoksynowego.
[więcej w: bataty wartości odżywcze, blok serca, ból krtani ]